1. Витамин С е мощен антиоксидант, който допринася за защитата на клетките в организма от окислително увреждане.
  2. Витамин С е важен компонент при производството на колаген. С напредване на възрастта ние получаваме бръчки, ставите ни намаляват своята подвижност, когато нивата на витамин С в организма намалеят.
  3. Той е мощен антимикробен агент. Големи интравенозни(IV) дози витамин С са спасили живота на безброй хора със септицемия и подобни силни инфекции.
  4. Витамин С е мощен детоксикатор. Всеки, който в ежедневието или работата си се сблъсква с химически агенти или вирусни или бактериални токсини, се нуждае от защитата на витамин С.
  5. Витамин С е изследван от сериозните учени като противораков агент с цитотоксични ефекти.
  6. Витамин С се намира във високи концентрации в имунните клетки и се изчерпва бързо по време на инфекции. Не е сигурно как витамин С взаимодейства с имунната система. Предполага се, че модулира дейността на фагоцитите, производството на цитокини и лимфоцитите и броя на клетъчните адхезионни молекули в моноцитите.
  7. Витамин С е естествен антихистамин, затова е толкова добър за алергии. Той предотвратява освобождаването на хистамин и увеличава неговата детоксикация.

    Проучване от 1992 г. установява, че приемането на 2 грама витамин С дневно понижава нивата на хистамин в кръвта с 38% при здрави възрастни само за една седмица!