7 ползи за здравето от хранителни добавки с ресвератрол

Ако сте чували, че червеното вино може да помогне за понижаване на холестерола, има вероятност да сте чували за ресвератрол . Това е много разпространеното растително съединение, което се намира в червеното вино. Хранителни добавки с ресвератрол едва от скоро стават по-полулярни сред хората търсещи нови начини да поддържат здравето си в максимална форма.

Но освен че е здравословна част от червеното вино и други храни, ресвератролът сам по себе си има потенциал за укрепване на здравето.

Всъщност добавките с ресвератрол са свързани с много вълнуващи ползи за здравето, включително защита на мозъчната функция и понижаване на кръвното налягане.

Тази статия обяснява какво трябва да знаете за това интересно съединение, включително седем от основните му потенциални ползи за здравето.

Що е то?

Ресвератролът е растително съединение, което действа като много потентен антиоксидант. Най-добрите източници на храна включват червено вино, грозде, някои горски плодове и фъстъци.

Това съединение има тенденция да се концентрира най-вече в ципите и семките на гроздето и горските плодове. Тези части от гроздето се включват във ферментацията на червеното вино, оттук и особено високата му концентрация на ресвератрол.

Въпреки това, голяма част от изследванията на ресвератрол са направени при животни и епруветки, използващи големи количества от съединението.

От ограничените изследвания при хора, повечето са фокусирани върху допълнителни форми на съединението, в концентрации, по-високи от тези, които можете да получите чрез храната.

РЕЗЮМЕ: Ресвератролът е подобно на антиоксидант съединение, което се намира в червеното вино, горските плодове и фъстъците. Голяма част от човешките изследвания са използвали добавки, които съдържат високи нива на веществото.

 

 1. Хранителните добавки с ресвератрол могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане

Поради своите антиоксидантни свойства, ресвератролът може да бъде обещаваща добавка за понижаване на кръвното налягане.

Преглед от 2015 г. заключи, че високите дози могат да помогнат за намаляване на натиска, упражняван върху стените на артериите, когато сърцето бие.

Този тип налягане се нарича систолично кръвно налягане и се появява като горното число в показанията на кръвното налягане.

Систоличното кръвно налягане обикновено се повишава с възрастта, тъй като артериите се втвърдяват. Когато е високо, това е рисков фактор за сърдечни заболявания.

Ресвератролът може да постигне този ефект на понижаване на кръвното налягане, като помага за производството на повече азотен оксид, което кара кръвоносните съдове да се отпуснат.

Въпреки това, авторите на това проучване казват, че са необходими повече изследвания, преди да се направят конкретни препоръки относно най-добрата доза ресвератрол, за да се оптимизират ползите от кръвното налягане.

РЕЗЮМЕ: Добавките с ресвератрол могат да помогнат за понижаване на кръвното налягане чрез увеличаване на производството на азотен оксид.

 

 1. Има положителен ефект върху мазнините в кръвта

Няколко проучвания при животни предполагат, че добавките с ресвератрол могат да променят кръвните мазнини по здравословен начин.

Проучване от 2016 г. хранеше мишките с диета с високо съдържание на протеини и полиненаситени мазнини и също им дава добавки с ресвератрол.

Изследователите открили, че средните нива на общия холестерол и телесното тегло на мишките са намалели, а техните нива на „добрия“ HDL холестерол са се увеличили.

Изглежда, че ресвератролът влияе върху нивата на холестерола, като намалява ефекта на ензим, който контролира производството на холестерол.

Като антиоксидант, той също може да намали окисляването на “лошия” LDL холестерол. Окислението на LDL допринася за натрупването на плака в стените на артериите.

В едно проучване на участниците е бил даден екстракт от грозде, който е бил подсилен с допълнителен ресвератрол.

След шест месеца лечение техният LDL е намалял с 4,5%, а окисленият им LDL е намалял с 20% в сравнение с участниците, които са приемали необогатен екстракт от грозде или плацебо.

РЕЗЮМЕ: Добавките с ресвератрол могат да бъдат полезни за мазнините в кръвта при животните. Като антиоксидант, те могат също да намалят окисляването на LDL холестерола.

 

 1. Удължава живота на определени животни

Способността на съединението да удължава живота в различни организми се превърна в основна област на изследване.

Има доказателства, че ресвератролът активира определени гени, които предотвратяват заболяванията на стареенето.

Той работи за постигането на това по същия начин като ограничаването на калориите, което е обещаващо за удължаване на живота чрез промяна на начина, по който гените се изразяват.

Въпреки това, не е ясно дали съединението би имало подобен ефект при хората.

Преглед на проучвания, изследващи тази връзка, установи, че ресвератролът удължава живота на 60% от изследваните организми, но ефектът е най-силен при организми, които са по-малко свързани с хората, като червеи и риби.

РЕЗЮМЕ: Добавките с ресвератрол са удължили живота при проучвания върху животни. Въпреки това, не е ясно дали те биха имали подобен ефект при хората.

 

 1. Защитава мозъка

Няколко проучвания предполагат, че пиенето на червено вино може да помогне за забавяне на когнитивния спад, свързан с възрастта.

Това може отчасти да се дължи на антиоксидантната и противовъзпалителна активност на ресвератрол.

Изглежда, че пречи на протеинови фрагменти, наречени бета-амилоиди, които са от решаващо значение за образуването на плаки, които са отличителен белег на болестта на Алцхаймер.

Освен това съединението може да предизвика верига от събития, която предпазва мозъчните клетки от увреждане.

Въпреки че това изследване е интригуващо, учените все още имат въпроси за това колко добре човешкото тяло е в състояние да използва допълнителен ресвератрол, което ограничава незабавното му използване като добавка за защита на мозъка.

 

РЕЗЮМЕ: Мощен антиоксидант и противовъзпалително съединение, ресвератролът показва обещание за защита на мозъчните клетки от увреждане.

 1. Може да повиши инсулиновата чувствителност

Доказано е, че ресвератролът има няколко ползи за диабет, поне в проучвания върху животни.

Тези ползи включват повишаване на инсулиновата чувствителност и предотвратяване на усложнения от диабет.

Едно от обясненията за това как действа ресвератролът е, че може да попречи на определен ензим да превърне глюкозата в сорбитол, захарен алкохол.

Когато твърде много сорбитол се натрупа при хора с диабет, това може да създаде увреждащ клетките оксидативен стрес.

Ето още няколко предимства, които ресвератролът може да има за хората с диабет:

 • Може да предпазва от оксидативен стрес: Антиоксидантното му действие може да помогне за предпазване от оксидативен стрес, който причинява някои от усложненията на диабета.
 • Помага за намаляване на възпалението: Смята се, че ресвератролът намалява възпалението, което е ключов фактор за хронични заболявания, включително диабет.
 • Активира AMPK: Това е протеин, който помага на тялото да метаболизира глюкозата. Активираният AMPK помага за поддържане на ниски нива на кръвната захар.

Ресвератролът може дори да осигури повече ползи за хората с диабет, отколкото тези, които нямат. В едно проучване върху животни червеното вино и ресвератролът всъщност са по-ефективни антиоксиданти при плъхове с диабет, отколкото при плъхове, които не са го имали.

Изследователите казват, че съединението може да се използва за лечение на диабет и неговите усложнения в бъдеще, но са необходими повече изследвания.

РЕЗЮМЕ: Ресвератролът е помогнал на мишките да развият по-добра инсулинова чувствителност и да се борят с усложненията на диабета. В бъдеще хората с диабет също могат да се възползват от терапията с ресвератрол.

 

 1. Може да облекчи болките в ставите

Артритът е често срещано заболяване, което води до болки в ставите и загуба на подвижност.

Добавките на растителна основа се изучават като начин за лечение и предотвратяване на болки в ставите. Когато се приема като добавка, ресвератролът може да помогне за предпазване на хрущяла от влошаване.

Разрушаването на хрущяла може да причини болки в ставите и е един от основните симптоми на артрит.

Едно проучване инжектира ресвератрол в коленните стави на зайци с артрит и установява, че тези зайци претърпяват по-малко увреждане на хрущяла си.

Други изследвания в епруветки и животни предполагат, че съединението има потенциал да намали възпалението и да предотврати увреждане на ставите.

РЕЗЮМЕ: Ресвератролът може да помогне за облекчаване на болките в ставите, като предотвратява разрушаването на хрущяла.

 

 1. Ресвератролът има потенциал да потисне раковите клетки

Ресвератролът е изследван, особено в епруветки, за способността му да предотвратява и лекува рак. Резултатите обаче са смесени.

При проучвания върху животни и епруветки е доказано, че се бори с няколко вида ракови клетки, включително стомашни, дебело черво, кожа, гърда и простата.

Ето как това съединение има потенциала да се бори с раковите клетки:

 • Може да инхибира растежа на раковите клетки: може да попречи на раковите клетки да се репликират и разпространяват.
 • Ресвератролът може да промени генната експресия: Може да промени генната експресия в раковите клетки, за да инхибира техния растеж.
 • Може да има хормонални ефекти: Ресвератролът може да повлияе на начина, по който се експресират определени хормони, което може да предотврати разпространението на хормонално зависими ракови заболявания.

Въпреки това, тъй като досега проучванията са проведени в епруветки и животни, са необходими много повече изследвания, за да се види дали и как това съединение може да се използва за терапия на рак при хора.

РЕЗЮМЕ: Ресвератролът е показал вълнуваща блокираща рака активност в епруветки и проучвания върху животни.

Рискове и опасения по отношение на добавките с ресвератрол

Не са открити големи рискове при проучвания, които са използвали добавки с ресвератрол. Здравите хора ги понасят добре.

Въпреки това, трябва да се отбележи, че няма достатъчно убедителни препоръки за това колко ресвератрол трябва да приема човек, за да получи ползи за здравето.

И има някои предупреждения, особено по отношение на това как ресвератролът може да взаимодейства с други лекарства.

Тъй като е доказано, че високите дози спират съсирването на кръвта в епруветките, е възможно да увеличат кървенето или синини, когато се приемат с лекарства против съсирване, като хепарин или варфарин, или някои болкоуспокояващи.

Ресвератролът също така блокира някои ензими, които помагат за изчистването на определени съединения от тялото. Това означава, че някои лекарства могат да се натрупат до опасни нива. Те включват някои лекарства за кръвно налягане, лекарства за тревожност и имуносупресори.

Ако в момента използвате лекарства, тогава може да искате да се консултирате с лекар, преди да опитате ресвератрол.

И накрая, широко се обсъжда колко ресвератрол всъщност може да използва тялото от добавки и други източници.

Въпреки това, изследователите изучават начини за улесняване на употребата на ресвератрол от тялото.

РЕЗЮМЕ: Докато добавките с ресвератрол вероятно са безопасни за повечето хора, те могат да взаимодействат с определени лекарства и все още няма ясни насоки как да ги използвате ефективно.

ОБОБЩЕНИЕ

Ресвератролът е мощен антиоксидант с много голям потенциал.

Хранителни добавки с ресвератрол са може би следващият голям хит.

Показано е обещаващо по отношение на различни здравословни състояния, включително сърдечни заболявания и артрит. Въпреки това все още липсват ясни указания за дозиране.

X
Add to cart