Какво не знаете за витамин С?

Прочетете следващите редове, за да научите още няколко факта за витамин С!

 

Витамин С е често срещан витамин, който майка ви вероятно ви е казала да приемате, за да не се разболеете. Това е един от най-търсените витамини онлайн. Знаете ли защо?

Освен факта, че има толкова много приложения, той помага на цялото ви тяло и има две имена(другото е аскорбинова киселина).

 

 1. Помага за лечение на анемия

Анемията се появява при липса на желязо в кръвта. Повечето анемици се чувстват уморени и жадуват за лед без привидно причина.

Един вид желязо, наречен нехем(nonheme), не винаги се абсорбира добре или изобщо по време на храносмилането. Наличието на витамин С увеличава усвояването, тъй като се комбинира с желязото, за да образува напълно различно съединение.

 1. Намалява ефектите от стареенето

Ако забелязвате някои признаци на стареене, особено бръчки, чуйте! Витамин С е чудесен за регенерацията на колагена. Освен че изглажда няколко бръчки, може да помогне и при артрит.

Когато в тялото има по-малко колаген, костите и ставите ви са склонни да се трият заедно, създавайки болки. Тази болка е класически симптом на артрит и може да бъде намалена с дневна доза аскорбинова киселина.

 1. Играе основна роля в лечението

Преди антибиотиците много лекари са използвали витамин С за лечение на болни. През 40-те години на миналия век лекар на име Фредерик Кленър излекувал варицела, тетанус, паротит, морбили и полиомиелит – всичко това с помощта на терапия с витамин С.

Както беше обсъдено по-горе, витамин С регенерира колагена в костите, ставите и лицето. Това означава, че е полезен и при наранявания и рани.

 1. Остава в организма само за 24 часа

Витамин С е водоразтворим, така че е почти невъзможно да претоварите системата си. Ако се случи да приемете твърде много от витамина наведнъж, просто ще го отделите чрез уриниране.

Това също означава, че не можете да приемате този витамин веднъж седмично и да очаквате да има остатъчен ефект. Трябва да го приемате всеки ден, за да видите ефекта.

 1. Документиран е преди стотици години

Скорбутът е бил заболяване, с което повечето моряци са се сблъсвали поради липса на плодове и зеленчуци. Дълго време никой не е знаел как да го лекува. В крайна сметка, около 1747 г., е направен пробив.

Един лекар успял да излекува 12 болни моряци с цитрусови плодове. Това е било единственото ефективно лечение и в крайна сметка дало на моряците прякора „лимончо“. Това идва от смученето на лимон или лайм по време на тяхното пътуване, за да се предотврати болестта.

 1. Подпомага загубата на мазнини

Витамин С е необходим за правилния метаболизъм на мазнините. Витаминът основно позволява на тялото ви да използва мазнините като гориво, вместо да ги яде в други форми.

Също така е доказано, че витамин С може да помогне и за намаляване на апетита ви. Което по съвпадение води до загуба на тегло и мазнини. Това е така само за определен период от време при постоянна употреба.

витамин С
 
 1. Не се съдържа само в цитрусите

Въпреки че цитрусовите плодове са били използвани за първи път за лечение на скорбут, този витамин не се ограничава до портокали, лимони, лайм и други подобни.Всъщност се намира в по-висока концентрация извън семейството на цитрусовите.

Шипката всъщност се нарежда на едно от първите места по съдържание на витамин С. Ето още няколко изненадващи плодове и зеленчуци, които изпреварват любимото семейство цитрусови плодове:

 • Касис
 • Червени чушки
 • Киви (всъщност не е цитрус)
 • Зелени чушки
 • Ягоди
 • Броколи
 • Брюкселско зеле
 • Грах

Списъкът продължава почти безкрайно, но това ви показва, че може да бъде получен от различни хранителни източници.

 1. Не се смесва добре с всички лекарства

Не всеки витамин трябва да се смесва с всяко лекарство. Някои лекарства като НСПВС(не стероидни противовъзпалитени), ниацин, предписани хормони, както и лекарства за съсирване на кръвта и някои антидепресанти не трябва да се комбинират с висока доза витамин С.

Консултирайте се с вашия фармацевт, преди да комбинирате лекарства и витамин С. Това може да намали тяхната ефективност или да ги направи прекалено силни.

Обобщение за витамин С

Витамините и минералите са силно подценявани в медицинската общност. Фактите за витамин С сочат към неизползвани ползи с малко недостатъци.

Много лекари избягват да се фокусират върху витамините и хранителните вещества, защото те не работят толкова бързо, колкото техните фармацевтични братовчеди. Ако сте готови да отделите малко време, да научите това, от което се нуждаете, и да ги приемате рутинно, ще видите много предимства.

Може да е трудно да получите правилното количество аскорбинова киселина и други минерали само чрез диета; правилното хранене не винаги е лесно или опция. Хранителните добавки са чудесен вариант за запълване на празнината.

витамин С 500 мг

X
Add to cart