Какво знаем за когнитивната функция и как можем да я подкрепим?

Нашият мозък изпълнява множество критични функции, които ни правят способни да живеем нормално. Те ни позволяват да мислим, да говорим и да вземаме решения. С течение на времето обаче функцията на мозъкът ни се влошава. Този спад постепенно ще доведе до влошаване на качеството на живот. Тук ще разгледаме как да разпознаем нарушенията на когнитивната функция и някои от естествените средства, които могат да се използват за забавяне или спиране на тяхната прогресия. Нека обаче първо да се задълбочим малко в това кои са когнитивните функции.

Какво означава когнитивна функция?

Когнитивните функции са умствените процеси, които ни правят способни да функционираме и да взаимодействаме с другите. Те включват способностите за възприемане, обръщане на внимание, създаване и достъп до спомени, вземане на решения и комуникация чрез език. Когато са увредени, те могат да компрометират ежедневните ни взаимодействия с другите и способността ни да се държим нормално. Има много причини тези функции да започнат да намаляват.

Стареенето често е фактор, който въвежда неврологични състояния, които могат да допринесат за този проблем. Сред най -разпространените е болестта на Алцхаймер, която засяга приблизително 6,2 милиона европейци. Болестта на Алцхаймер е прогресивно, невродегенеративно разстройство, което бавно унищожава мозъчните клетки. Когнитивните разстройства също могат да бъдат причинени от генетични състояния, злоупотреба с наркотици и алкохол, хормонален дисбаланс в утробата, детска травма или злоупотреба, недохранване и фактори на околната среда. Физическо нараняване, което води до увреждане на части от мозъка, също може да доведе до когнитивни разстройства.

Най-честите признаци на нарушения на когнитивната функция

Признаците за нарушения на когнитивната функция често ще варират в зависимост от конкретното разстройство, което се претърпява. Някои симптоми обаче се наблюдават по -често. Те включват:

  • лоши двигателни умения
  • психическо объркване
  • промени в личността
  • загуба на памет
  • чувство на претоварване при вземане на решения
  • нарушена преценка или лош контрол на импулсите

Често се срещат и страдащите, изпитващи пристъпи на емоционални смущения, често в резултат на объркване и загуба на памет. Това лесно може да ги накара да се изолират от другите и да предизвика чувство на раздразнителност, депресия, стрес и тревожност. Някои изследвания показват, че наличието на депресия може да доведе до намаляване на когнитивните способности и че ранната намеса може да помогне за намаляване на това въздействие.

Как да подобрим когнитивните функции по естествен начин

1.Яжте здравословна храна

Можете да подобрите здравето на мозъка, като се уверите, че той е адекватно подхранван. Като цяло здравословната балансирана диета ще помогне за постигането на това. Въпреки това, известен акцент върху определени хранителни вещества може да помогне за по -добрата защита на мозъка и да гарантира, че той работи по -дълго с максимална производителност. Опитайте се да направите храни, богати на антиоксиданти, омега-3 мастни киселини, витамини В, С и Е редовна част от вашата диета. Можете лесно да получите достъп до тези хранителни вещества от обикновени храни като яйца, мазна риба, черен шоколад, ядки и семена.

2. Избягвайте тютюна и алкохола

Употребата на тютюн въвежда никотин в тялото, което може да има вредни ефекти върху мозъка. Той ускорява стареенето на мозъка, което се влошава, колкото по -дълго пушите. Освен това тютюнът може да бъде причина за много жълти зъби и да причини проблеми с устната кухина. Прекомерният прием на алкохол също нарушава когнитивните функции като реч, памет и зрение. Ако трябва да пиете, ограничете се до не повече от две напитки на ден.

3. Опитайте Игри за трениране на мозъка

Психичното стимулиране помага за насърчаване на нови връзки между нервните клетки и насърчава мозъка да отглежда нови клетки. С подобрена неврологична пластичност когнитивните функции са по -добре защитени. От судоку до картинни пъзели, всяка игра за трениране на мозък може да се използва, за да се запази мозъчната функция. Опитайте се да предизвикате себе си, като поемете все по -трудни нива на игрите или допълнете с нови дейности като рисуване или свирене на музикален инструмент.

4. Практикувайте медитация

Медитацията се стреми да привлече фокусирано внимание. Медитацията е практика, за която е доказано, че има много ползи. Това може да доведе до подобряване на паметта и изпълнителната функция. Приемането на различни техники на медиация може да помогне за забавяне и подобряване на когнитивните функции, особено при възрастни хора.

5. Намалете хроничния стрес

Хроничният стрес може да се управлява чрез различни интервенции, включително практикуване на релаксиращи упражнения като йога, включване в социални дейности, упражнения и достатъчно сън. Колкото по-рано се преодолее хроничният стрес, толкова по -лесно се възстановяват или предотвратяват влошаването на оптималната когнитивна функция и умствената дейност.

Най -силните рискови фактори на когнитивните функции

Най -силният рисков фактор за нарушения на когнитивните функции е стареенето. С напредването на възрастта ние ставаме по -уязвими към развитието на определени медицински състояния, които могат да доведат до когнитивни промени. Рискът се увеличава, когато човек е прекарал голяма част от времето си, отдавайки се на нездравословни навици като:

  • пушене
  • злоупотреба с наркотици и алкохол
  • заседнал начин на живот

Тези, които са страдали, имат хронични състояния като диабет, високо кръвно налягане и затлъстяване, също са изложени на по -голям риск от намаляване на когнитивните функции с напредването на възрастта.

Заключение

Не винаги е възможно да се предотврати лек когнитивен спад. Приемането на здравословен начин на живот и контролирането на определени фактори на околната среда могат да помогнат за предотвратяване на появата или прогресията му. Периодичната медицинска преоценка на когнитивната функция е добър начин да се определи дали симптомите са били отстранени.

X
Add to cart