Най-добри храни с високо съдържание на витамин С и цинк

Витамин С (аскорбинова киселина) и минералът цинк са хранителни вещества, известни със своите мощни антиоксидантни свойства. Най-добри храни с високо съдържание на витамин С и цинк може да прочетете в следващите редове. Здравословната диета и хранителните добавки могат да осигурят и двете хранителни вещества. Те са основните средства за поддържане на оптимално здраве, според Европейската диетична асоциация. За най-добри резултати консумирайте разнообразни храни, богати на витамин С и цинк, като част от вашата балансираната диета. За конкретни насоки обсъдете вашите здравословни и диетични цели с квалифициран диетолог.

Плодове и зеленчуци

Плодовете и зеленчуците осигуряват широк спектър от витамини, минерали и антиоксиданти. Яденето на пет порции различни плодове и зеленчуци дневно може да осигури 200 милиграма витамин С. Това добра част от вашите ежедневни нужди. Плодовете и зеленчуците с особено високо съдържание на витамин С включват: червени и зелени чушки, цитрусови плодове, киви, пъпеш, папая, броколи, брюкселско зеле, домати, зеле, карфиол, печени картофи, спанак и зелен грах. Цитрусовите и доматените сокове също осигуряват богати количества хранителни вещества. Въпреки че витамин С присъства и във варени зеленчуци, пресните сурови зеленчуци и плодове са по-добрият избор.

Витамин С
C-Long 500 mg

Храни, богати на белтъчини

Многобройни храни, богати на белтъчини, осигуряват ценни количества цинк. Тъй като белтъчините играят основна роля във възстановяването на тъканите, такива храни могат да осигурят множество ползи след наранявания или заболявания. Порция от шест средни стриди осигурява над пет пъти дневните нужди на повечето възрастни за прием на цинк. Допълнителни ценни източници включват телешки джолани, говеждо месо, пържола, пилешко, пуешко, свински плешка и филе, омар, краве мляко, кисело мляко, морски език, сьомга и сирена в стил чедър и моцарела. За да предотвратите прекомерен прием на наситени мазнини, изберете най-леките разфасовки месо и отрежете видимата мазнина и кожата от месо и птици преди консумация. Източниците на цинк, богати на протеини без месо и млечни продукти, включват бобови растения, като боб и нахут, бадеми и кашу.

Укрепващи храни

Многобройни храни и напитки са обогатени с витамини и минерали. Различни плодови и зеленчукови сокове, смутита, зърнени храни и хляб съдържат витамин С и цинк. Подсилените зърнени закуски често съдържат 25 процента от препоръчителната дневна доза цинк за възрастни. За да определите специфичното съдържание на хранителни вещества, изследвайте хранителните етикети върху опаковките на храните и се придържайте към подходящите размери на порциите. Ако сте вегетарианец, потърсете ръководство на лекар, за да определите вашите специфични нужди от цинк. Това е нужно, защото вегетарианските източници са по-малко богати и използваеми от животинските източници.

X
Add to cart