Mелатонин Plus

Какво е мелатонинът?

Човешкият живот се подчинява на определен биологичен ритъм, в чиято сложната система на регулиране много важна роля играе мелатонинът.

Мелатонинът(Н-Ацетил-5-Метокситриптамин) е естествен  хормон, произвеждан от епфизата, която е разположена в основата на мозъка. Спомага за синхронизиране на биоритмите в човешкия организъм. Биоритмите се нарушават , когато организма е под въздействие на стрес , при пресичане на часовите зони при пътуване- т.нар. самолетна болест (jet lag) и при работа на смени.

Самолетната болест всъщност е нарушение на вътрешния биологичен часовник при продължителни,  най-често презокеански полети. При нея на първо място се нарушава ритъмът на съня, а това води след себе си и до други физиологични разтройства в организма. Прилагането на мелатонин в комбинация с витамин Вскъсява времето на заспиване и удължава общото време на съня. Така вътрешния ни биологичен часовник успява да се “настрои” правилно до голям процент се намалява чувството за уморадезориентация и колебания в настроението.

Как си набавяме мелатонин?

Чрез синтез в тялото ни

Произвеждането на хормона Мелатонин е максимално в ранно детство, забавя се след 20-та година , започва да намалява след 45-тата година и почти напълно изчезва с напредване на възрастта.

Мелатонина не е “приспивателно” , неговата задача е да предразполага организма към появата на съня. Появява се само нощем в кръвта , а денем изчезва. На здрачаване, епифизата започва постепенно да засилва мелатониновата секреция, която достига своя максимум към 2 – 3 часа през нощта , спада до минимум сутринта и остава много ниска през целия ден. При тъмнина, когато нервните клетки на ретината не се стимулират от светлината, хипоталамусът стимулира епифизата да произвежда мелатонинСутрин, светлината преминава през зрителния нерв, гръбначния стълб и висшите проводни пътища и стига до епифизата, където блокира синтеза и секрецията на мелатонина.

Чрез прием на хранителни добавки

Приемането на мелатонин може да гарантира добра почивка през нощта, тъй като регулира ритъма сън – бодърстване. Може да предпазва от стрес и депресия. Самият мелатонин предпазва епифизата от стареене, тъй като има силно противостареещо действие върху самата жлеза. При екзогенно(външно за организма) приемане на мелатонин, епифизата не остарява толкова бързо, намалява се процесът на общо стареене на организма, на процесите на деградация на тъканите и физическата и умствена дегенерация при напреднала възраст.

Мелатонинът намалява свободните радикали по-добре от други антиоксиданти. Има двойно по-голямо действие в сравнение с витамин Е и пет пъти по-голямо от глутатиона. Тъй като мелатонина е разтворим във вода и в мазнини, може да действа срещу свободните радикали във всякаква среда.

Ако нивото на Мелатонина в организма е ниско, приема отстранява липсата му.Ако обаче наличното количество в организма е високо, по-нататъшното приемане на мелатонин няма да има никакъв ефект, тъй като организмът задържа необходимото количество и отстранява излишъка с урината.

Още факти за мелатонина
 • Мелатонинът е открит през 1950г, а за първи път продукти, съдържащи го се появяват в Щатите през 1994г. Заради благотворния си ефект върху съня е използван най-често от хора с нарушения в своя биоритъм, в следствие на стрес, преминаване на часови зони и смяна на работни смени.
 • Мелатонинът е и един от най-мощните антиоксиданти, които действат както на ниво клетъчна мембрана, така и вътре в самата клетка.
Витамин В6

Витамин В6 е водо-разтворим витамин. Човешкото тяло не може да ги съхранява и остатъчните  количества се изхвърлят от тялото, чрез урината.  Това означава, че се нуждаем постоянно да си ги набавяме. Витамин В6  участва в синтеза на хаемин, който е компонент на хемоглобина, регулира функцията на черния дроб и нервната система. Играе роля в обмяната на свободните аминокиселини и белтъчините. С по-малко от 2 мг дневна доза човешкия организъм може да синтезира повече от 60 различни ензима, което спомага подобряването на имунната система. Помага при образуването на червени кръвни клетки и правилното функциониране на множество системи в човешкото тяло.

Витамин В6 спомага за метаболизма на мелатонина в организма.

Предимства на хранителната добавка Мелатонин Plus:
 • Улеснява заспиването и подобрява качеството на съня!
 • Гарантира спокоен и продължителен сън и синхронизира биоритмите!
 • Оказва значителна помощ при стресови ситуации, при които нощният сън е трудно осъществим!
 • Притежава мощно антиоксидантно действие!
 • Укрепва имунната система!
 • Спомага за регенерацията на тъканите и клетките през нощта!
 • Дезактивира свободните радикали , които са голяма заплаха за организма!
 • Подпомага значително регулирането на биоритмите и избягването на смущения дължащи се на часовата разлика при пътувания със самолет!
 • Меките желатинови капсули се резорбират и приемат по-добре от таблетките!
 • Добавеният Витамин B6, подпомага по естествен път мелатонина и неговото усвояване!

Състав:

Всяка мека желатинова капсула Мелатонин PLUS съдържа –

Мелатонин 3.0 мг

Витамин B6( Пиридоксин хидрохлорид) 2.0 мг

Начин на употреба:

По една(1) капсула  приета с вода вечер, един( 1) час преди лягане.

Препоръчителната  дневна доза  е една капсула.

 • Да не се превишава препоръчителната дневна доза!
 • Да не се използва като заместител на разнообразното хранене!
 • Да не се приема от млади хора и деца под 16 год. възраст, защото няма достатъчни данни за ефектите при тази възрастова група!
 • Да не се използва по време на бременност или период на кърмене!
 • Да не се използва в случай на алергия или свръхчувствителност към някоя от съставките на продукта!
 • Да не се използват машини или моторни превозни средства до 5 часа след приема на този продукт!

 

АКО ВЕЧЕР ЗАСПИВАТЕ ТРУДНО,СПИТЕ НЕСПОКОЙНО И СТРАДАТЕ ОТ СМУЩЕНИЯ В СЪНЯ , А СУТРИН СТАВАТЕ УМОРЕНИ, ЗНАЧИ НЕ ВИ ДОСТИГА МЕЛАТОНИН!

МЕЛАТОНИН PLUS НЕ Е ПРИСПИВАТЕЛНО ЛЕКАРСТВО,КЪМ НЕГО НЕ СЕ ПРИВИКВА!

ТОЙ ДЕЙСТВА АДАПТИРАЩО НА ОРГАНИЗМА ПРИ СМЯНА НА ЦИКЛИТЕ СЪН/БОДЪРСТВАНЕ И ТАКА ИГРАЕ ГЛАВНА РОЛЯ КАТО ВЕЩЕСТВО НА КОЕТО ДЪЛЖИМ СПОКОЕН СЪН И ДОБРО САМОЧУВСТВИЕ!

X
Add to cart