Часовник, отбелязващ точен час

Местим стрелките на часовника, ще пострада сънят ни?

На 28 срещу 29 октомври преминаваме от лятно към зимно часово време.

В 04.00 часа в неделния ден трябва да върнем стрелките на часовниците с час назад. Астрономическото часово време ще продължи до последната неделя на март следващата година.

Защо преминаваме от лятно на зимно часово време?

Мотивите за преминаването от лятно към зимно часово време са два. Икономически и практичен – пести се енергия и се осигурява повече естествена светлина на хората.  Това води и до повишаване на активността им.

Как влияе смяната на времето на организма ни?

Специалистите не са на едно мнение за това как смяната на времето влияе на здравето ни. Някои смятат, че то има негативен ефект, тъй като промяната разстройва вътрешния ни биологичен часовник. Други , че връщането на часовника с един час назад, може да доведе до изостряне на хроничните заболявания и депресия, а голяма група експерти обясняват, че това се дължи единствено на самовнушение.

Всъщност преминаването към зимно време не оказва съществено влияние на здравето на хората, но може да развали тяхното настроение, особено в първите дни след промяната на стрелките. Преходът от лятото към зимата може да причини на организма определено напрежение, нарушение в съня, повишен риск от психични заболявания и пътнотранспортни произшествия (ПТП).

Реакцията на промяната на времевия ритъм, както и процесът на приспособяване до голяма степен се определят от индивидуалните особености на човека, от типа на нервната му система, от здравословното му състояние. Лекарите посочват, че привикването може да отнеме дори до 3 седмици

Най-засегнатите от смяната на времето

В най-голяма степен от смяната на часовото време страда сънят и по-точно нарушава се връзката между отделянето на мелатонин и съня. Между хормона на епифизата мелатонин и съня съществува пряка връзка и недостигът на мелатонин значително затруднява и прави невъзможно заспиването. Максималната му концентрация в кръвта е от 0 до 4 часа и ако човекът е ставал в 5 часа, то с въвеждането на лятното време той е принуден да се събужда и да бодърства тогава, когато всички негови физиологични механизми все още са в режим на отдих. При преминаване към зимно часово време – обратно, той трябва да остане в покой, когато организмът му вече е настроен в работен режим.

За да преодолеем тези негативни реакции на организма, специалистите препоръчват:

Хранете се правилно и пълноценно

Това ще помогне на организма по-лесно да се адаптира. В никакъв случай не допускайте недостига на витамини, микроелементи, на свежи плодове и зеленчуци. Ако е необходимо, възползвайте се от комплексните витамини, особено витамин В6

Избягвайте прекалената физическа активност

В първите дни на прехода, не се захващайте с нови дейности, придържайте се към обичайните и неотложни дела от ежедневния ви график, докато свикнете с промяната

Повишете нивата на мелатонин за спокоен сън

Дали чрез разходки на слънце и чист въздух, дали чрез предписани от лекар добавки, трябва да се повишат нивата на мелатонин в организма. Счита се, че той може да бъде по-ефективен дори и от приспивателно. Той е ефикасно и безопасно средство, което подпомага настъпването на съня и предразполага към спокойно прекарване на нощта. Мелатонинът е хормон, който помага за регулирането на други хормони и поддържането на ритъма на тялото, пряко отговорен за заспиването и събуждането. Освен това е мощен антиоксидант и подпомага за унищожаването на вредните радикали в организма. Той регулира биологичния ритъм на организма и оказва влияние на емоциите, намалява депресивното настроение и чувството за тревожност.

Повече за мелатонина можете да прочетете тук.

 

Знаете ли, че?

Идеята за смяна на времето първо хрумва на Бенджамин Франклин.

Той пише писмо до редактор на вестник „Парижки журнал” през 1784 г. Той предлага на парижани да стават и да си лягат по-рано. На практика идеята е приложена от германското правителство по време на Първата световна война в периода 30 април – 1 октомври 1916 г. Великобритания е втората държава, която в началото въвежда лятно часово време от 21 май до 1 октомври 1916 г.

България въвежда лятното часово време през 1979 г.

След известни промени през годините, днес то започва в 3.00 часа в последната неделя на месец март и продължава до 4.00 часа в последната неделя на октомври, когато часовника се връща с един час назад – или обратно на 3.00 ч.

X
Add to cart