СУПЕР АНТИОКСИДАНТ – 3 ползи за здравето?

Фокус на предишната ни статия беше един супер антиоксидант – АСТАКСАНТИН. Броят на проучванията, проведени за ефективността и ползите за здравето на астаксантина, достига хиляди. Нека да разгледаме някои от най-важните ползи за здравето:

  1. Астаксантинът може естествено да намали оксидативния ви стрес и да подобри имунния ви отговор

Имунната система е много подобна на полицията за вашето тяло. Това е първата ви и може би последната линия на защита срещу вируси, бактерии и други натрапници. Ако имунната ви система не може да реагира навреме, болестите лесно могат да влязат в тялото ви. Така те ще причинят непреодолими щети на вашето здраве.

Ето защо имунният отговор е от първостепенно значение. За съжаление, много неща могат да попречат на нормалния ви имунен отговор. Включително различни заболявания и продължително възпаление.

Оксидативният стрес, причинен от твърде много свободни радикали в тялото, може да има неблагоприятни ефекти върху имунния отговор. Като силен антиоксидант, астаксантинът може естествено да намали оксидативния стрес. Също да гарантира, че имунната ви система функционира в оптимално състояние.

В проучване при хора от 2010 г., екип от изследователи от La Haye Labs, Inc., Университета Инха в Корея проучват 42 здрави жени, използващи астаксантин за период от 8 седмици. Те открили, че тези, които са използвали астаксантин, показват признаци на намалено увреждане на ДНК и подобряване на имунния отговор.

В друго проучване, публикувано през 2015 г., изследователите изследват ефектите на астаксантин върху лимфната функция. Както чрез изследване с епруветки, така и чрез изследване на мишки. Те отбелязват, че наличието на астаксантин насърчава лимфните жлези да произвеждат повече лимфоцити, които след това стимулират имунния отговор.

 

  1. Астаксантинът ви помага да се предпазите от бактериално възпаление

Бактериалното възпаление е отговорно за безброй често срещани заболявания и някои хронични състояния. Те включват:

  • пневмония, форма на респираторни усложнения, причинени от бактериална инфекция в белите дробове
  • трахома, която е бактериална инфекция и възпаление на окото
  • възпалителна болест на червата (IBD), вирусна/бактериална инфекция на храносмилателния тракт, включително устата, хранопровода и червата.
  • ревматично сърдечно заболяване, инфекция на лигавицата на сърцето и клапите

Списъкът продължава и продължава. Всички те се случват, когато оксидативният стрес инхибира или намалява имунния отговор в определена област от тялото ви. Последиците от бактериално възпаление могат да бъдат много сериозни. Някои повтарящи се инфекции също могат да развият резистентност към антибиотици.Ето защо все повече хора се обръщат към астаксантин като естествена и по-безопасна алтернатива.

Противовъзпалителните свойства на астаксантина се дължат на антиоксидантни тенденции. В проучване, публикувано в Journal of Investigative Ophthalmology & Visual Science, изследователите откриха, че астаксантинът е ефективен срещу оксидативния стрес, причинен от азотен оксид.

Именно тези намалени възпалителни свойства, открити в астаксантина, помагат за защитата на белите дробове, очите, стомашната лигавица и сърцето срещу бактериално възпаление.

 

  1. Астаксантинът повишава физическата производителност

Фактът, че този супер антиоксидант придава на сьомгата ярък червеникав цвят, говори много за неговата ефективност, когато става въпрос за повишаване на физическата производителност.

Тежките тренировки и взискателните упражнения като плуване, бягане и вдигане на тежести често водят до натрупване на хормона на стреса кортизол, както и до повишено освобождаване на метаболитни свободни радикали. Това е сигурна рецепта за оксидативен стрес, който може да причини умора и болки в мускулите по време и след упражнението.

Добрата новина е, че имаше множество проучвания за това как астаксантинът може да помогне за повишаване на физическата издръжливост и намаляване на нивата на умора по време и след интензивни упражнения. Предварителните констатации и резултати са похвални.

Първо, няколко проучвания върху лабораторни плъхове и мишки показват, че астаксантинът може да насърчи тялото да използва собствения си резерв от мазнини. Това не само помага за повишаване на издръжливостта ви, но също така намалява риска от увреждане на скелета и мускулите. Последното откритие е потвърдено от друго проучване на мишки, публикувано през 2004 г.

Въпреки че трябва да се направят задълбочени изследвания, за да се установят тези здравни твърдения, няколко проучвания при хора са доста положителни. Вземете например това проучване от 2005 г. Учените откриха, че добавката на астаксантин може да не намали вероятността от нараняване, но може да помогне за повишаване на издръжливостта.

 

Разбира се, има няколко начина, по които можете да намалите умората от упражнения, които могат да се използват в комбинация с астаксантин. Те включват редовна хидратация, достатъчен сън и прием на богати на желязо храни.

 

Обобщение

Астаксантинът (този супер антиоксидант) в момента е един от най-обсъжданите каротеноиди. Това са клас червеникаво-розови пигменти, които се срещат естествено в водораслите и в сьомгата, раците, скаридите, омари и други морски дарове. Това е и това, което придава на перата на фламинго красивото розово оцветяване.

Каротеноидите имат цветна и завладяваща история, като са били изследвани от началото на 1800-те години. Астаксантинът принадлежи към подгрупата на каротеноидите Xanthophylls, като известните каротини като ликопен, алфа-каротин и бета-каротин са другият подклас.

Астаксантинът е мощен антиоксидант, който е основното свойство зад няколкото му ползи за здравето. Това означава, че естествено намалява окисляването, биологичен процес, който помага да се запазят много здравословни проблеми и състояния.

Оксидативният стрес е състояние, което възниква, когато балансът между свободните радикали и антиоксидантите в тялото се насочи към първите. Твърде много радикали са отговорни за много случаи на възпаление в тялото.

Астаксантинът може да помогне за ограничаване на оксидативния стрес в няколко части на тялото, като неутрализира свободните радикали. Това е свещеният граал в начина, по който антиоксидантите помагат за предотвратяване на болести.

Въпреки че трябва да се проведат допълнителни и по-убедителни изследвания, за да се установят твърдо тези ползи и твърдения за здравето, можете да бъдете сигурни, че астаксантинът е добър за вас, тъй като е силен антиоксидант.

За да извлечете пълните ползи за здравето този супер антиоксидант, може да искате да се заредите с храни, богати на антиоксиданта поне два пъти седмично. Като алтернатива можете да приемате добавки с астаксантин.

X
Add to cart