Витамин D – 5 признака, че не приемате достатъчно

С всеки пети възрастен и около всяко шесто дете, за които се съобщава, че имат ниски нива на витамин D в повечето страни в Европа, бихте ли могли да сте едно от тях?

Ние разглеждаме сигналните признаци, че може да имате недостиг на слънчевият витамин.

  1. Болещи кости

Този витамин е жизненоважен за подпомагане на костите и тяхната структура. Той помага за регулирането на калция – който е от съществено значение за поддържането на здрави зъби и кости – в тялото. Когато нивото на витамина е ниско, костите ви могат да отслабнат, увеличавайки риска от фрактури.

  1. Слаби мускули

Освен поддържането на костите, витамин D поддържа и нормалната мускулна функция. Лошата мускулна сила и слабост може да са свързани с дефицит на витамин D. Това е особено често сред възрастните хора, тъй като способността на кожата да синтезира провитамин калцидиол намалява с възрастта.

  1. Чувство на отпадналост

По-ниските нива на това жизненоважно хранително вещество влияят върху концентрацията на серотонин (щастливият хормон) в мозъка. Разчитаме на излагането на слънчева светлина, за да го абсорбираме, така че през по-тъмните месеци от годината могат да започнат да се появяват симптоми на лошо настроение.

  1. Постоянна кашлица и настинка

Експертите предполагат, че този слънчев витамин е жизненоважен за активирането на имунната ни защита. Без достатъчният му прием нашите имунни клетки не могат да реагират адекватно.

  1. Проблеми с червата

Витамин D е мастноразтворим витамин, така че ако страдате от стомашно-чревно състояние, което засяга способността ви да абсорбира мазнини, това също ще повлияе на усвояването на витамина, излагайки ви на по-голям риск от дефицит.

Загрижени сте за състоянието си на витамин D?

Ако проявявате някой от тези признаци и се притеснявате за нивата на витамин D, или ако не смятате, че в момента получавате достатъчно количество, можете да се вземете мерки като се консултирате с вашият лекар или фармацевт.

X
Add to cart