Имунна система: Какво е това и как работи?

Имунната система е защитна система, която помага да се опази тялото от нахлуващи патогени, като вируси и бактерии. Тя обхваща разнообразни групи от клетки. Mогат да бъдат категоризирани като вродени или адаптивни имунни клетки въз основа на техните различни свойства и механизми.

  • Вродените имунни клетки (като макрофаги, неутрофили и NK клетки) служат като първата линия на защита на тялото срещу патогени. Въпреки че бързо реагират на заплахи, вродените имунни клетки реагират по-малко специфично на отделни патогени.
  • Адаптивните имунни клетки (а именно Т-клетките и В-клетките) реагират по-бавно, но произвеждат антитела. Това дава възможност на имунната система да запомни минали инфекции за бъдеща защита. Например, В-клетките развиват антитела срещу патогените, с които се сблъскват. Това действие им позволява да реагират по-ефективно по време на втора среща. Важното е, колко добре тези различни имунни клетки са в състояние да координират своите дейности. Колко по-ефективно организмът на човек може да изгради адекватен имунен отговор, толкова по-голяма е способността му да остане здрав.

Един от начините, по който имунните клетки обикновено изпълняват тази задача, е чрез секретиране на цитокини. Те са молекули, които привличат други имунни клетки към мястото на инфекцията и регулират тяхното активиране или потискане.

И така, кои фактори допринасят за качеството на имунния отговор на тялото?

Има редица различни променливи свързани с качеството на имунния отгоров при всеки човек. Например: възраст, основно здраве, нива на стрес, качество на съня и др. Един от основните фактори, които допринасят и не бива да бъдат подценявани за здравето и силната имунна система това е правилното хранене.

В следващите статии ще разгледаме как натурално може да подпомогнем нашата защитна система!

 

X
Add to cart